tirsdag den 28. oktober 2008

Landsbyer på Stevns

kusken Anders Nymann f. 1894 ved Spjellerup Bryggeri - klik for større billede I forbindelse med Arkivernes Dag, dykkede vi ned i SLA's billedsamling for at se hvad vi kunne finde af motiver fra gamle dage om landsbyerne på Stevns.

Arkivets samling af billeder er på ca. 30.000 hvoraf omkring 25.000 er indskannet.

Bent Hansen - Den gule smed, Frøslev Mølle omkring 1920 - klik for større billede På Store Heddinge Bibliotek er der i øjeblikket ophængt en del landsbybilleder. Men du kan se mange flere på arkivet i Nørregade.

mandag den 27. oktober 2008

Støberiarbejdere på Bjælkerup Jernstøberi

Støberiarbejdere ext. Bjælkerup Jernstøberi - klik for større billedeVi prøver lykken endnu engang. Indtil videre er vi jo blevet hjulpet hver gang af jer, som besøger stevnsbloggen. Tak for det.

Men er der nogen som kender disse personer på billedet? Billedet er taget omkring 1920 uden for Bjælkerup Jernstøberi.

Prins Carls Skole i St. Torøje

Prins Carls Skole - se større billede Den ældste landsbyskole siges at ligge på Stevns – nærmere betegnet i Store Torøje (i dag Fakse Kommune)

Bygningen blev grundlagt i 1719 af prins Carl, søn af kong Christian den 5. og dronning Charlotte Amalie. Prins Carl ejede bl.a. godset Vemmetofte.

Bøndernes vilkår lå prinsen meget på sinde, og prins Carl hjalp gerne sine bønder og var med sit pietistiske livssyn også meget interesseret i at fremme undervisningen blandt bønderne. Han opførte derfor en række skoler på godserne Vemmetofte, Højstrup og Jægerspris. Af disse tidlige skoler er i dag kun Prins Carls Skole i Store Torøje ved Vemmetofte bevaret.

Bygningen rummede både skolestue og bolig for læreren og hans familie. Skolen fungerede som skole indtil 1910.

I 1916 blev skolen restaureret med midler fra Vemmetofte Kloster og indrettet til skolemuseum.
Men måske er skolen i St. Torøje ikke den ældste landbyskole i Danmark. Nationalmuseet foretog for nogle år siden en undersøgelse, som har vist, at denne "titel" nok må tillægges Rasmus Svendsens Skole i Fakse.

Find mange flere spændende oplysninger om landsbyskolen og prins Carl på denne hjemmeside.

eller lån:
Østsjælland : et gammelt folk møder en ny tid : med personalhistoriske oplysninger
bidrag til værket leveres af en kreds af stedlige medarbejdere/Anders Kirkeskov
Kirkeskov, 1968. - 840 sider: ill.

på Stevns Bibliotekerne.

mandag den 20. oktober 2008

”Piséhuset”- ”Lerhuset” – ”Fattighuset”

På lokalhistorisk arkiv finder vi mange pudsige betegnelser og navne fra en svunden tid. Det kan være på huse, steder eller personer. Ovennævnte var betegnelsen for et hus der lå på Tornebjergvej 11 i Havnelev.

Huset med de mange navne - Pise'huset - Lerhuset - Fatighuset
Det var et fattighus bygget af sognerådet en gang i 1860érne. Havnelev havde 3 af slagsen. Folketællingen fra 1860 fortæller, at der boede 12 voksne personer, fordelt på flere familier i det 70 km2 store hus.

At huset også blev kaldt pise´huset skyldtes, at ca. halvdelen var et ”Pisé Hus” en byggemetode som kom til Danmark omkring år 1800 fra Frankrig, men aldrig med større udbredelse.

Byggemåden bestod i, at man mellem 2 forskallinger stampede ler i 70 – 100 cm tykkelse, og kalkede det. Blev det holdt ved lige, kunne det stå i mange år. Metoden er dog dukket op i materialefattige tider, også efter 2. verdenskrig under navnet geobeton. Huset blev revet ned i 1988. I Gavnø var der også et Pisé Hus.

Kilden til denne lille historie er Viggo Buch, Havnelev, som var en af medstifterne af SLA.

Beretningen er fra 1988, og da mente han, at der kun var eet Pisé Hus tilbage på Stevns.

Det blev også kaldt ”Det gule hus” og skal/skulle ligge mellem Kirkeskov og Kongeskov.