mandag den 28. april 2008

Et spring på 21 år

Flora Munck Andersen

Så går der rigtig mange år – hele 21 år - før der igen bliver valgt en kvinde ind i byrådet.
Det blev Flora Munck Andersen 1889 - ? Kommunalpolitiker, aktiv i kvindebevægelsen. Gift med postmester A.K. Andersen. 2 børn.

Flora Munck Andersen var medlem af Store Heddinge byråd 1946 – 1950, valgt på Borgerlig Fællesliste. Selv tilhørte hun Det radikale Venstre. Hun var formand for sygehusudvalget og Danmarks første kvindelige vicegiftefoged.

Flora Munck Andersen var i en periode formand for Danske Kvinders Beredskab. Hun var endvidere aktiv i Kvindernes internationale Liga for Fred og Frihed, hvor hun var formand for Store Heddinge kredsen og distriktsformand for Sjællands 2. distrikt fra omkring 1949 – 1951.
(Kilde: Kvinfo)

Her følger en lille pudsighed i form af et avisudklip - som nok må siges at være temmelig sigende for tiden: I udklippet stod der bl.a.:

"I 1946 blev fru Munck Andersen medlem af Storeheddinge Byråd som radikalt medlem på borgerlisten..... I sin byraadstid var fruen formand for sygehuset og i denne egenskab med til at planlægge ombygninger."Hun blev også valgt som vicegiftefoged, og herom skrives: "... og netop fordi det er meget sjældent, der til denne post vælges en kvinde, satte jeg stor pris paa, at jeg efter min udtræden af byraadet fik lov til at bevare denne gerning. Det, at man i Storeheddinge valgte en kvinde til vicegiftefoged, vakte en vis opsigt ... en svensk avis skrev endog i sin begejstring, at jeg var den eneste vicegiftefoged i Norden ... avisen glemte det lille ord KVINDELIGE!"

Men hvordan ser det så ud i dag? Tja, der er stadig ikke en ligelig fordeling af kønnene i byrådet i Stevns Kommune – eller i resten af landet for den sags skyld. På Stevns er i dag 8 ud af 27 medlemmer af byrådet kvinder.

Vi har dog haft en kvindelig borgmester – nemlig Gina Øbakke fra Socialdemokratiet – som besad posten fra 1990 – 2002.

Ingen kommentarer: