lørdag den 17. januar 2009

Fra dengang der fandtes vintre i Danmark

Utrolige snemængder ved Havrevænget 1979
Skovlet sti gennem snemasserne ved Havrevænget 1979
Var der ikke en gang hvor vinteren altid var hvid, i hvert fald mere hvid en grøn ?

Vi har på Arkivet fundet billeder om vintervejret forskellige steder på Stevns fra 1929 til 1985.

Som det fremgår af nogle af billederne, har vintervejr/sne også sin charme.

Når der tales vintervejr dukker sætningen: ” Kan du huske ”Vinterkrigen” 1978-79. Den står - meget naturlig - for mange som en af rigtig hårde snestorme.

Stevns hørte til et af de områder, sammen med resten af Sydsjælland, der blev hårdt ramt af snemasserne.
Jeg husker den selv temmelig godt, idet vi nytårsaften var 8 voksne samlet hos min bror og svigerinde på Hvedevænget i Bjælkerup. Min bror og min mand skulle hente 8 bestilte plankebøffer på Peters Restaurant (Højskolehjemmet).

På hjemvejen kom de ikke længere end til Hauberghave, her var Bjælkerupvej spærret af snemasserne, som den altid blev, når der kom snestorm. Det var før EGV boligerne blev bygget.
Der sad vi på Hvedevænget og ventede og ventede på maden, mens de sad på den anden side af snebunken med 8 bøffer. Vi fik bøfferne – om end lidt sent.

Vi bor på Havrevænget ud til åben mark mod N. Når sneen vælter ned, og der er en strid vind fra øst, er det helt sikkert, at vi får sne så ”hatten passer” omkring huset og i vores indkørsel.

Det er på sin vis flot og spændende, men også ”lidt” besværlig. ( se foto) I 1979 måtte vi have Brdr. Hansen til at fjerne snemasserne fra vores indkørsel. Vi havde ikke selv en jordisk chance for at komme til bunds i det. Skulle det smelte selv, er jeg bange for, vi ville nå langt hen på foråret.

Der er helt sikkert mange, der kan berette om lignende episoder.

Ingen kommentarer: