mandag den 27. oktober 2008

Prins Carls Skole i St. Torøje

Prins Carls Skole - se større billede Den ældste landsbyskole siges at ligge på Stevns – nærmere betegnet i Store Torøje (i dag Fakse Kommune)

Bygningen blev grundlagt i 1719 af prins Carl, søn af kong Christian den 5. og dronning Charlotte Amalie. Prins Carl ejede bl.a. godset Vemmetofte.

Bøndernes vilkår lå prinsen meget på sinde, og prins Carl hjalp gerne sine bønder og var med sit pietistiske livssyn også meget interesseret i at fremme undervisningen blandt bønderne. Han opførte derfor en række skoler på godserne Vemmetofte, Højstrup og Jægerspris. Af disse tidlige skoler er i dag kun Prins Carls Skole i Store Torøje ved Vemmetofte bevaret.

Bygningen rummede både skolestue og bolig for læreren og hans familie. Skolen fungerede som skole indtil 1910.

I 1916 blev skolen restaureret med midler fra Vemmetofte Kloster og indrettet til skolemuseum.
Men måske er skolen i St. Torøje ikke den ældste landbyskole i Danmark. Nationalmuseet foretog for nogle år siden en undersøgelse, som har vist, at denne "titel" nok må tillægges Rasmus Svendsens Skole i Fakse.

Find mange flere spændende oplysninger om landsbyskolen og prins Carl på denne hjemmeside.

eller lån:
Østsjælland : et gammelt folk møder en ny tid : med personalhistoriske oplysninger
bidrag til værket leveres af en kreds af stedlige medarbejdere/Anders Kirkeskov
Kirkeskov, 1968. - 840 sider: ill.

på Stevns Bibliotekerne.

1 kommentar:

Finn Thorshøj sagde ...

Det oplyses i artiklen, at Prins Carls Skole i Store Torøje fortsatte som skole indtil 1910. Det er ikke rigtigt. Allerede i 1830 blev den erstattet af en nyopført bindingsværksskole, som lå ca. 1 meter til venstre for Prins Carls Skole. Bygningen blev derefter anvendt til beboelse. Skolen fra 1830 blev revet ned, da Prins Carls Skole blev istandsat af Vemmetofte Gods næsten 100 år senere som beskrevet i artiklen.